Rent a car blog

Blog | Iznajmljivanje automobila sa tempomatom

Iznajmljivanje automobila sa tempomatom

Tempomat je obično smešten na volanu ili negde na instrument tabli i uz pomoćni prekidač vozač može povećati ili smanjiti brzinu kojom želi da se automobil konstantno kreće. Tasteri On i Off služe za aktiviranje i deaktiviranje ovog rada automobila. Neki sistemi nemaju ove tastere, pa se umesto toga isključuju dodirom kočnice i uključuju kada vozač pritisne taster Set. Tempomat osigurava da vozilo održava unapred podešenu brzinu bez dodatnog pritiskanja gasa. Savremeni sistemi, takozvani tempomat, takođe održavaju ispravnu bezbednosnu udaljenost od vozila ispred. Dobitak u udobnosti i bezbednosti je veliki, posebno na dužim putovanjima, što dodatno ugradnju čini prilično primamljivim.

Evo što treba da znate kada iznajmljujete automobil sa tempomatom.

Prilagodite svoju brzinu

Pošto će tempomat kontrolisati gas tokom vožnje automobila, podešavanje brzine pre početka putovanja je od suštinskog značaja. Međutim, preporučljivo je da sistem ne koristite duže, jer kočnice usporavaju vozilo. S druge strane, vožnja manjom brzinom neće zahtevati sistem tempomata. Možda ćete morati da nastavite da menjate podešenu brzinu u zavisnosti od ograničenja brzine koje varira na različitim mestima tokom putovanja.

Održavajte svoj automobil

Različiti faktori utiču na tempo i pravilno funkcionisanje vašeg automobila. Dok iznajmljujete automobil u Beogradu, uverite se da je vozilo pravilno servisirano i održavano kako biste izbegli kvar nasred puta. Imajte na umu da su kočnice automobila na mestu i u dobrom stanju jer će tempomat biti deaktiviran kada pritisnete kočnicu. Guma će uticati na rad sistema tempomata automobila. Zato se uverite da je vozilo dobro održavano i da su svi delovi na svom mestu.

Ostani fokusiran

Najnovija tehnologija automobila olakšava zamor vozača kontrolišući brzinu automobila. Vozač ne mora često da ubrzava i omogućava vozaču da drži nogu sa pedale gasa i da se opusti dok vozi duge rute. Iako ova funkcija kontroliše brzinu, i dalje morate da ostanete fokusirani jer automobil nije u potpunosti kontrolisan. Bilo bi od pomoći kada biste imali punu kontrolu nad vozilom tokom vožnje, što bi osiguralo bezbednost vaših putnika.

Greške u tempomatu

Elektronski kontrolisan tempomat će imati pripadajući osigurač. Ako postoji problem sa tempomatom, osigurač će pregoreti i dovesti do konačnog kvara sistema. Vrlo često, ako se desi da je prekidač pedale kočnice neispravan, to može dovesti do kvara tempomata i značajnih nezgoda. Uverite se da prekidač za tempomat radi ispravno da biste obezbedili neverovatno iskustvo vožnje.

Testirajte svoj sistem

Ako ste tek počeli da koristite sistem tempomat, preporučuje se da izaberete pravu agenciju pre iznajmljivanje automobila u Beogtadu, za vaše nezaboravno putovanje.  

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam Booom! rent a car aerodrom Beograd

Autor | Suzana Trajkovska

Suzana Trajkovska

Slični blogovi

Kako izbeći štetu na iznajmljenom automobilu

Izbegavanje oštećenja iznajmljenog automobila je neophodno kako bi se izbegli dodatni troškovi i komplikacije kod osiguravajućeg društva ili agencije za iznajmljivanje automobila.

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila

Ograničenja kilometraže prilikom iznajmljivanja automobila su pravila koja određuju koliko kilometara možete preći iznajmljenim vozilom bez dodatnih troškova.